Rahsia Pancake Gebu

Shu memang peminat setia pancake,
Sejak dulu lagi.

Pelbagai atau boleh dikata berpuluh lah resepi pancake yang pernah dicuba,
Lepas ada Thermomix laaaagi ligat mencuba resepi yang ada dalam Cookidoo 🥰

Sebenarnya selain 2 bahan yang kita sedia maklum,
Boleh membuatkan pancake ringan & gebu,
Iaitu telur & baking powder,
Ada lagi satu bahan yang menyumbang kepada texture pancake yang gebu.

Nak tahu apa dia? 😃
.
.
.

Fresh milk!

Ya, susu segar atau full cream milk juga akan membuatkan pancake kita gebu tau.

Alternatif lain,
If tak ada susu segar,
Boleh juga guna susu tepung yang dibancuh dengan air,
Kurangkan amount liquidnya,
Sebab susu yang kita bancuh measurement nya tak sama dengan susu segar atau full cream.

Hatt versi susu tepung ni pun Shu dah pernah cuba,
Taaapi,
Pastinya ada beza bila diubah bahannya.

Texture pancake yang guna susu kotak ni,
Lebih gebu & best maaacam dalam gambar tu 😘

Resepi pancake gebu ni,
Shu ada sharekan dalam ebook terbaru yang bakal Shu launching Jumaat ni ~ Simple Breakfast.

Nanti boleh dapatkan tau,
Dengan mahar kasih sayang 🤗
Di SHOP shuescooking.com

Love,
Shuhada Shafie
Penggemar pancakes dulu, kini & selamanya ❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hi! I’m Shuhada Shafie!

A passionate home cook and food lover who loves nothing more than sharing my favourite recipes with the world.


You’ll also love