Tips Masak Sambal Seafoods

Siapa suka makan SAMBAL SOTONG dan juga SAMBAL UDANG? 🙋‍♀️🙋‍♀️

Shu suka makan kedua-duanya 😃 Tapi tak minat sangat version sambal yang terlalu cair atau boleh dikatan terlalu berair.

Kalau korang pun tak minat makan sambal seafods yang berair, jomm baca Tips yang Shu nak kongsikan dibawah ni 😉

First, perlu tahu yang seafoods ni tinggi kandungan liquid nya. Jadi ada 2 Cara untuk elakkan Sambal Seafoods yang dimasak terlalu berair atau cair bila masak dengan Thermomix atau atas dapur 😉

1️⃣ Blanch atau rendam seketika seafoods – udang atau sotong dengan air panas. Air tapis macam kuko bagai tu pun boleh. No problem!

Rendam around 5-7mins, bergantung pada saiz atau potongan seafoods tersebut.

Dah rendam, tapiskan.
Lepas tu baru mix dengan Sambal yang hampir siap masak. If masak dengan Thermomix, sambung masak dalam 2min lepas sambal nya dah selesai dimasak 😊

2️⃣ Masak atau stir fry  seafoods terlebih dahulu. Untuk Thermomix user, korang boleh masak dahulu seafoods dengan menggunakan High Temperature mode. Boleh search dalam Cookidoo untuk masak dengan High Temp ni.

Sama juga caranya, lepas dah masak seafoods then baru campurkan dalam Sambal yang hampir siap masak.

Dengan antara 2 cara ni, insyAllah sambal akan kurang berair dan lebih pekat ✅
Shu suka guna cara yang pertama 😊

======== :::::::::::::::::::: ========

📌 Pelbagai resepi Sambal yang ada dalam Kitchen Drama ebook 🤗

✅ Sambal Telur Puyuh (quail eggs)
✅ Sambal Sotong (squid)
✅ Sambal Udang (prawn)
✅ Sambal Penyet
✅ Sambal Melayu

Click HERE to get the KITCHEN DRAMA ebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hi! I’m Shuhada Shafie!

A passionate home cook and food lover who loves nothing more than sharing my favourite recipes with the world.


You’ll also love