Latest Posts

  • Resepi Udang Masak Tempoyak

    Resepi Udang Masak Tempoyak

    Cuti CNY hari tu,Masa jalan jalan beli groceries terpandang udang harimau,Ada promo! Maka capailah plastic bag dan pilihlah masuk udang satu persatu,sambil fikir apa best nak masak dengan udang ni ya? Tiba-tiba teringat..Teringin nak cuba Udang Masak Tempoyak,Sekali jaa pernah makan dulu.. 20 tahun lepas masa habis SPM Makan dekat rumah sahabat lama Atikah Paimin.…

    Read more → : Resepi Udang Masak Tempoyak
  • Pes Nasi Goreng Thai

    Pes Nasi Goreng Thai

    Sejak dua menjak ni, Shu ‘hunting’ nasi goreng thai dekat kedai. Sebab tekak macam nak something different. Tapi, macam tak dapat define rasa ‘sebenar’ nasi goreng thai,Macam kita makan nasi goreng kampung & nasi goreng pattaya yang ada rasanya yang tersendiri. Kalau sebut Nasi Goreng Thai, Apa yang korang bayangkan?? Kalau Shu, Shu dah terbayang…

    Read more → : Pes Nasi Goreng Thai
  • Resepi Ayam Percik

    Resepi Ayam Percik

    Menu ayam percik ni, sebenarnya jarang-jarang Shu masak suatu ketika dulu,Walaupun sebenarnya bahan-bahan nya mudah yang amat.Bahannya ada Bawang,Cili,Halia,Serai,SantanBahan asas yang ada selalu di pantry kita kan ? Tapi,Part nak keluarkan blender untuk kisar semua bahan tu yang paaaling bercinta,Buat Shu jarang masak lauk pauk melayu begini. Once ada Thermomix, bila semua ALL in 1,Jadi…

    Read more → : Resepi Ayam Percik
  • Pes Nasi Goreng

    Pes Nasi Goreng

    PES NASI GORENG~ cepat dimasak, sedap dimakan! Paaaaling mudah dimasak, memanglah menu Nasi Goreng kan? Tapi tambah lagi mudah bila ada pes Nasi Goreng!Tinggal pecah telur, masuk isi ayam kalau mahu,Masukkan pes, tambah sos tiram kalau mahu,Masukkan nasi & sayuran kegemaran, garam jangan lupa 🤗Settle! Pes ni boleh juga dimasak dalam kuali,Cuma Shu buat teknik…

    Read more → : Pes Nasi Goreng
  • Selamat Tahun Baru 2024

    Selamat Tahun Baru 2024

    Rasanya masih belum terlewat untuk Shu ucapkan pada semua Selamat Tahun Baru 😊 Moga apa pun yang kita impikan dan inginkan akan dikecapi pada tahun ini,Teruslah berusaha dan teruslah berdoa agar Allah memudahkan,Juga memakbulkan apa yang kita hajati. Alhamdulillah,Tahun 2023 tanpa punya perancangan yang benar-benar tersusun,Shu dapat hasilkan 6 Karya Buku Digital Masakan atau EBook.Mungkin…

    Read more → : Selamat Tahun Baru 2024
  • 10 LUNCH MENU IDEAS

    10 LUNCH MENU IDEAS

    Ini antara menu dari Cookidoo yang Shu suka masak as lauk untuk makan tengahari atau makan dengan nasi 😊 1️⃣ Ayam Madu Berempah Menu ni sedap 🌟 Makan dengan nasi tomato or nasi minyak or even nasi putih pon ok 😊 ✅ But for me, madu dia macam letak extra sikit lebih ummpphh 👍🏻 Instead…

    Read more → : 10 LUNCH MENU IDEAS

Hi! I’m Shuhada Shafie!

A passionate home cook and food lover who loves nothing more than sharing my favourite recipes with the world.

Get your hands on the delicious and easy-to-follow recipes in my Nice To MEAT You e-Book !

My latest book

Join My Newsletter

Get exclusive access to recipes and cooking tips!

  •