Latest Posts

  • Pes Bihun Goreng

    Pes Bihun Goreng

    Bihun goreng is one of Shu punya favourite food,And the best Bihun Goreng yang Shu suka makan sejak kecil dulu is my mum’s cooking. Seingat Shu masa dulu,Bihun yang Shu suka makan warnanya coklat,Coklat yang datangnya dari warna kicap hehe.. Since Shu mula masak sendiri bihun lepas dah berkahwin,Shu goreng bihun mesti akan letak kicap,And…

    Read more → : Pes Bihun Goreng
  • Bento Ideas

    Bento Ideas

    Bento atau bekal untuk kiddos,Biasanya Shu sediakan meal yang tidak terlalu berat seperti nasi putih & lauk pauk,Supaya lebih mudah & cepat kiddos makan bekal mereka di sekolah ^_^ Shu mula sediakan bekal kiddos mula dari anak sulung ke tadika lagi,Masa sediakan untuk sorang dua punya bekal tak terasa sangat cabarannya,Tapi,Bila yang ketiga dan mula…

    Read more → : Bento Ideas
  • Menu Hari Raya 2024

    Menu Hari Raya 2024

    Harap masih belum terlewat untuk Shu ucapkan Selamat Hari Raya buat semua Muslim,Moga amalan kita sepanjang Ramadhan Allah terima dan mengampuni dosa kita semua. Alhamdulillah,Syawal ke-2 tahun ini family in-laws datang berkumpul ke teratak kami di Melaka,Shu masak a few menu ringkas dan favourite orang Perak ^_^ ~ Daging Dendeng! Match kan dengan Pulut Kuning…

    Read more → : Menu Hari Raya 2024
  • Resepi Pes Rendang

    Resepi Pes Rendang

    Bulan Ramadhan ni,Tenaga macam tak berapa banyakkan? Jadi kita susun supaya masa yang ada tu,Tak banyak diluangkan didapur. Bila nak dekat raya,Pelbagai persiapan nak dibuat,Walau raya kali ni (juga tahun sebelumnya) Shu & family memang bukan jenis meriah mana sambut syawal,Cukup sekadarnya dan seadanya. Cuma untuk syawal kali ni,Shu decide untuk buat awal pes rendang,Supaya…

    Read more → : Resepi Pes Rendang
  • Resepi Siakap Miang Pla Pao

    Resepi Siakap Miang Pla Pao

    ” LULUS! Dapat A++ ..” Encik suami kata Lama dah teringin nak masak menu ni,Tapi setiap kali beli ikan siakap mesti jadi lauk lain haha.. Jadi suatu hari,Shu pun tekad ‘aku beli ikan kali ni mesti masak miang pla pao!’ Alhamdulillah berselera sungguh encik suami and kiddos makan. Menu ni adalah menu Thailand,Kalau di Thailand…

    Read more → : Resepi Siakap Miang Pla Pao
  • Kuih Cara Manis

    Kuih Cara Manis

    Teringat dulu masa kecil, bila 1st time makan kuih ni,Terus suka kat dia ni 😍 Sebab… Manis hehe. Tapi sekarang macam susah juga nak jumpa kuih ni diluar, Kalau ada pun macam dah ‘hilang’ manis dia 😅 Buat kuih gini, dia memang makan masa, Nak masak satu demi satu. Tapi, Kepuasan memasak untuk keluarga tu..…

    Read more → : Kuih Cara Manis

Hi! I’m Shuhada Shafie!

A passionate home cook and food lover who loves nothing more than sharing my favourite recipes with the world.

Get your hands on the delicious and easy-to-follow recipes in my Nice To MEAT You e-Book !

My latest book

Join My Newsletter

Get exclusive access to recipes and cooking tips!

  •